Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Wat verwachten we van ouders tijdens wedstrijden en trainingen?

Wat verwachten we van ouders tijdens wedstrijden en trainingen?

Voor het document als PDF-bestand:  Klik hier

HET KIND STAAT CENTRAAL!

“Aanwezigheid ouders tijdens trainingen & wedstrijden”

 Aan ouders die tijdens trainingen ter plaatse blijven wachten, vragen om we niet op het veld te komen of om plaats te nemen in de cafetaria als er in de sporthal getraind wordt. Het zal de concentratie van uw kind ten goede komen. Ook tijdens wedstrijden blijven ouders achter de omheining. Enkel trainers, spelers, scheidsrechters en eventueel afgevaardigden mogen op het terrein zelf staan.

 Eerst en vooral vanuit pedagogische overwegingen in functie van de ontwikkeling van de spelers. Als we willen dat kinderen zoveel mogelijk bijleren terwijl ze plezier beleven aan hun hobby, dan is het ook belangrijk dat er zo min mogelijk afleiding op en rond het veld is. Bovendien is het voor onze opleiders ook fijner als de spelers aandacht hebben voor wat er op het veld gebeurt. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het voor jeugdspelers beter is als de ouders niet al te opvallend ‘aanwezig’ zijn. Een serene, positieve supportershouding is dus wenselijk (laat het kind spelen, moedig rustig aan, ga niet mee coachen of dingen voorzeggen, …).

 1. Plezier gaat voor presteren!

In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.

 2. Moedig aan, maar coach niet mee

Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is, maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of ervoor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is …

 3. Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf!

Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt, is dat wel zo leuk voor allemaal.

 4. Geef zelf het goede voorbeeld

Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage! Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan. 

5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven

Zelf het 1e team nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport! 

 

MEER TIPS VOOR OUDERS

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!